01 POČETAK

UPOZNAJMO OZONSKI OMOTAČ, UV ZRAČENJE I
NAČINE NA KOJE MOŽEMO DA ZAŠTITIMO ZDRAVLJE

Sunce je jedan od izvora života na našoj planeti. Između ostalog, podstiče stvaranje vitamina D u ljudskom organizmu, pozitivno utiče na raspoloženje, opštu životnu vitalnost. Sunčevi zraci istovremeno mogu da budu i veoma opasni po sav živi svet, uključujući i ljude.
Tu opasnost u ogromnoj meri otklanja ozonski omotač, tako što nas štiti od velikog dela ultraljubičastog zračenja: od UV-C zraka u potpunosti i u ogromnoj meri od UV-B zraka, ali ne sasvim. Ne može, međutim da nas zaštiti od UV-A zraka i takozvane vidljive plave svetlosti.
Zato moramo i sami da se zaštitimo i izbegnemo ozbiljne bolesti kože, očiju, imuniteta koje može da izazove UV zračenje.
Ovaj blog je tu da saznate više o tom čuvaru života na našoj planeti koji se zove OZONSKI OMOTAČ, o tome kako je UTICAJ ČOVEKA doveo do oštećenja ozonskog omotača i kako može da ga oporavi, kakav je uticaj ultraljubičastog zračenja na naše zdravlje i kako da se zaštitimo – UV ZRACI I OČI i UV ZRACI I KOŽA, kao i šta su UV INDEKSI i kako da ih tumačimo.

p log

svi donatori

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s